Múzeum oravskej dediny predstavuje návštevníkom nielen staré stavby, s ktorými bol život na oravských dedinách spojený, ale snaží sa aj o rekonštrukciu prostredia týchto stavieb a všetkého, čo súviselo s obživou – polí, lúk, pasienkov, záhradiek, lesa a ďalších častí prírody.
Agroexpozícia
predstavuje políčka, na ktorých sa pestujú tradičné úžitkové plodiny:
- obilniny, v chladnejších podmienkach Oravy to boli prevažne ovos a raž, ale i staršia – dnes už takmer zabudnutá obilnina ikrica, ktorá dorastala až do dvoch metrov
- strukoviny – najbežnejšie boli bôb, fazuľa a hrach
- zemiaky, začali sa pestovať až koncom 18. storočia, ale po ich rozšírení po polovici 19. storočia sa stali jednou zo základných zložiek rastlinnej stravy
- zelenina
- mak ako významný zdroj rastlinných tukov
- kŕmna repa pre zvieratá
Z technických plodín sa na ukážku pestuje ľan, ktorý bol surovinou na výrobu plátna a z jeho semien sa lisoval olej.